onsdag 28 oktober 2009

10 hälsomyter som stämmer

Skrev för några dagar sedan i bloggen om hälsomyter som cirkulerar omkring och skrämmer upp folk, fast de inte är sanna. Nu kommer en lista på hälsomyter som enligt samma sajt faktiskt stämmer.

Persilja döljer vitlöksandedräkt
Ja, det är helt riktigt. Tillsammans med mynta och timjan är persilja en av de örter som kan dölja intaget av middagens tzatziki.

Rödvin är bra för blodet
Rödvin innehåller faktiskt ett ämne som förhindrar blodproppar.

Mjölk är nyttigt
Debatten kring mejeriprodukternas påstådda nyttighet pågår ständigt. Men mjölk är sunt, så länge du håller dig till en halv liter om dagen får du i dig kalk och B2-vitamin bland annat.

Kaffe förebygger cancer
Den bruna och koffeinladdade drycken får ofta pekpinnar i hälsosammanhang. Men faktum är att javakoppen är laddad med antioxidanter, som sägs kunna motverka uppkomsten av cancer - särskilt i mage, mun och tarmar.

Öl är bra för håret
En fredagsöl på jobbet är inte bara trevligt - på sikt kan det göra underverk för håret också. Öl är nämligen laddat med B-vitaminer som stärker och bygger upp håret. Men det ska drickas, att ersätta schampot med en bärs är ingen bra idé...

Potatis med skal är sundare
Det stämmer, du får i dig mer vitaminer när du äter dina potatisar med skalet kvar. Men skillnaden mot den skalade varianten är inte så stor som många tror.

Nötter gör dig fet
Ja och nej, nötter är fettrika och äter du flera kilo om dagen lär det synas på midjemåttet. Men i lagom mängd är det en viktig källa till fett och näringsämnen.

Mörk choklad ger dig fastare byst
Favoritgodiset har många fördelar, eller vad sägs om chokladkakans stearinsyra som sägs tas upp av kroppens fettvävnader för att sedan hårdna på plats efter en tid. Därför menar forskare att choklad rent teoretiska kan strama upp både byst och rumpa.

Ostron ger dig ett bättre sexliv
Ostron är rika på zink, ett ämne som är viktigt för testosteronproduktionen och sexlusten.

Choklad ger dig ökad sexlust
Här kommer chokladkakan fram igen. Men chokladen innehåller också ämnen som påverkar humör och sexlust i rätt riktning.

1 kommentar:

  1. Bra lista! Ett tillägg till det där med potatisen: ett litet problem som ger upphov till lite b12-brist hos folk och sådär är att vi tvättar maten så himla ren. På den tiden jordbruket var sunt och jorden inte var giftig, så var det bra med lite skit på rotsakerna, mycket näring där som vi nu inte får i oss.

    SvaraRadera