måndag 5 oktober 2009

Röda höstdrömmar

I bordsdekorationen, kransen på dörren, i maten eller i vasen... Det är fortfarande inte försent att sticka ut i skogen och plocka lingon. Eller lingonris om du hellre föredrar det. Lingon är pumpade med C-vitamin och innehåller även kalium, kalcium, magnesium och fosfor. Dessutom så är lingon rika på antioxidanterna Vitamin E och mangan, som hjälper till att hålla farliga fria radikaler på låga nivåer.

Personligen är jag riktigt förtjust i lingon som efterrät. Gärna i kombination med något glassigt. Finns ett fint recept i Klara Dessers bok Klaras hälsomat som jag är sugen på att testa, en festlig Lingonmousse:
(för 4 portioner)
100 g lingon
3 msk socker
1 dl flytande grädde
2 dl vispad grädde
1 1/2 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i vatten i cirka tio minuter. Smält ihop lingon, socker och flytande grädde i en kastrull på spisen. Vispa resten av grädden. Krama ur gelatinbladen och blanda det med gräddkoket. Rör sedan försiktigt ner blandningen i den vispade grädden. Häll upp moussen i formar och låt stelta i kylen i cirka en timme.

Fint på bordet med lingon - både på tallriken och i vasen! Hittar du inga lingonkvistar att dekorera med går det lika bra med rönnbärskvistar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar