fredag 16 oktober 2009

Nakenbastu på tyskt vis

Så var man i Tyskland igen då, för tredje gången den här hösten. Börjar kännas rätt välbekant, fick flashbacks på tågstationen i Hamburg från sist jag var där, och jag har ätit en pretzel, druckit tyskt vin och ja, till och med konverserat en del på min knackiga gymnasietyska. På topp alltså!

Efter att vi äntligen kommit fram till vår destination Rügen efter en lång dags färdande med flyg och tåg fick vi njuta på hotellets spa några timmar, vilket var en väldigt speciell upplevelse. Det första jag såg när jag klev in i omklädningsrummet var nämligen en naken gubbrumpa. Följt av en annan rätt vältränad rumpa på en kille i 30 års-åldern. Yes, så är det här i Tyskland, på spa går man tydligen naken. Inte i barnpoolen kanske, men i varenda bastu är det badklädesförbud, och det är det ingen som höjer på ögonbrynen över. Och allt är mixed sexes, ingen tjejbastu eller killbastu här inte, till och med omklädningsrummet ska man dela på. För mig kändes hela situationen faktiskt rätt obehaglig, men sen sa jag åt mig själv att jag kan ju inte missa bastuupplevelsen på grund av det här. Vi fyra svenskor täckte oss med handdukar, men i bastun mitt ibland oss satt ett flertal män som verkligen lät allt hänga loose om ni förstår vad jag menar. Ett par intog till och med yogaställning för full exponering. Why? Vi vet vad ni har, ni vet vad ni har - men bara för det betyder det inte att vi vill få full insyn!

Bastushowen var annars rätt spännande. En tjej som jobbade på anläggningen klev in genom dörren prick klockan halv sju, slängde en massa aromavatten på bastun, blötte ner en stor handduk och började svänga runt med den i luften i en väldigt fascinerande rörelsemönster som gjorde att vi fick all den varma ångan rakt emot oss. Svettigt, minst sagt.

Imorgon blir det en fullspäckad dag med bussturer runt Rügen, utkiksplatser och fyrtorn ska beskådas och vi ska vidare till ett annat spa i Kühlungsborn där vi ska bli inpackade i krita som ska värma upp kroppen, mycket spännade. Krita och kalk är uppenbarligen en väldigt stor grej inom wellnesskulturen häromkring. Kanske kommer hem vitare än vad jag är idag. Vem vet?

6 kommentarer:

 1. Två möjliga orsaker till yogaställningen:
  1. för att man vill ha så stor del av kroppen i samma temperaturzon (tyskarna är väldigt metodiska i sitt bastande)
  2. I tyskland är man noga med att "inte svettas på trä" och genom yogaställningen så får man upp fötterna på handduk av mindre modell än vad som krävs annars.

  SvaraRadera
 2. Började du förresten vänja dig vid nakenheten innan du avslutade bastandet? För egen del tog det en kvart av panik, en kvart av förundran och en halvtimme av obekvämhet innan jag var lika avslappnad inför nakenheten som tyskarna....

  SvaraRadera
 3. Hm, intressant tanke kring yogaställningen, det är absolut möjligt att det ligger något i det. Just det du säger om att inte ha några av kroppsdelarna mot själva bastubänkarna var väldigt strikt, man fick lägga handdukar under både fötter och sittplats.

  Blev aldrig riktigt bekväm med den påtvingade nakenheten faktiskt, men det är klart att chocken lade sig efter ett par dagar. Det känns som att så länge männen i samhället objektifierar kvinnokroppen så kan jag inte tycka att det är okej att äldre män får basta naken med tonårstjejer. Skulle aldrig ta med min dotter dit. Men det är klart att det handlar om att tyskarna har avsexualiserat hela bastandet på ett sätt som vi svenskar inte är vana vid. Tyvärr känns det som att det ska vara en symbol för något slags kvinnofrigörelse som jag bara tycker får motsatt effekt. Men det är klart, skulle jag uppväxt i Tyskland och van skulle jag nog inte ens reagera...

  SvaraRadera
 4. Själv klev jag rakt in i ett bastuområde i tyskland utan att veta hur det låg till. Första reaktionen var "shit jag kom in på damernas" efter att ha blivit nerstirrad av en 65-årig naken Helga. Sen såg ag hennes lika nakna Helmut och insåg hur det låg till, så snabbt och lätt av med badbrallorna och sedan var man osynlig vilket var en skum känsla - att ta av sig kläderna för att inte sticka ut...
  Angående sexualiseringen har jag aldrig märkt något av någon sexuell spänning i en tysk bastu och heller aldrig varit med om att åldersfördelning eller könsbalans skulle vara helt skev. Jag skulle med enkelhet ta med min dotter ifall jag haft någon och kommer att ta med mina söner så fort de har åldern inne och lust att följa med. Detta för att de ska se att det finns alla typer av kroppar och att alla duger som de är samt att alla i stort sett ser lika ut fast vissa har bröst och andra har snopp. Ingen kommer att peka finger eller tycka att man ser konstig ut. Kort och gått eftersom jag inte vet en naturligare och mer avsexualiserad plats att vara naken på. Men det är ju vad jag tycker....

  SvaraRadera
 5. Ojoj vad pinsamt för oss svenskar! den svenska synden, och lösläpptheten?
  Nä svenskar är nog mera pryda än de var i det victorianska England i fråga om nakenhet.
  Däremot att springa på stan i djup U-ringning ch ständigt visa upp stringtrosor var på modet under några år på 00-talet här i Sverige!!!!!!!
  Ja t o m gå i bikinöverdel mitt i stan!
  Om bröstvårtorna syntes under tyget var det tydligen OK. Men inte i full frihet i en bastu!

  SvaraRadera
 6. Kunde ni verkligen sitta i en tysk bastu överskylda med en handduk utan arga blickar. Normalt blir man tillsagd.

  SvaraRadera