söndag 11 oktober 2009

Styrketräning viktig för löpare

Eftersom löpning är en relativt monoton träningsform, eller - i alla fall en träningsform med rätt så monotona rörelser, så tjänar du som springer mycket på att även jobba med andra muskler med jämna mellanrum. Det klassiska löpsteget kan lätt skapa en obalans i musklerna, så att till exempel framsidan på låret utvecklas mer än baksidan. Därför är det bra att använda styrketräningen till att jämna ut arbetet lite, och låta baksidan av låret jobba mer i maskinerna och med hjälp av olika övningar. Även fotlederna är en kroppsdel som behövs stärkas men lätt glöms bort i virrvarret av benpressar och bänkpressar. Starka och stabila fotleder hjäler dig att förbättra din löpteknik och minskar dessutom risken för skador, så du tjänar absolut på att lägga lite extra krut just här.

Kolla in de här övningarna på Lifeportalen.se som du kan göra hemma eller på gymmet för att stärka upp dina fotleder.

Känns som att starka fotleder är extra viktigt nu under hösten när det blir en hel del terränglöpning för många. Se till att ha ett par stabila skor på dig som anpassar sig efter ett bökigt underlag och stöttar dina fötter.

2 kommentarer:

  1. Tusen tack för tipset, verkligen bra. har varit på jakt efter bra fotledsövningar eftersom jag är ny på löpningen och har flera stukningar i fotlederna bakom mig.

    SvaraRadera
  2. Då låter det ju verkligen som att det är viktigt att du tar hand om fotlederna lite extra. Jag tror som sagt att det är viktigt för alla som springer, men som sagt, många glömmer bort det. Hoppas övningarna kan hjälpa dig hålla fötterna stabila i framtiden!
    /Johanna

    SvaraRadera