fredag 30 oktober 2009

Föreläsning om matvanor och välbefinnande

Gårdagens föreläsning på biblioteket var den andra i raden om hälsa, denna gång med rubriken "Hur påverkar matvanor dina arbetsinsatser och ditt personliga välmående?" Föreläsaren Louise Hammarberg är näringsterapeut, författare och matskribent i tidningen Hälsa och det märktes verkligen att hon var kunnig i sin sak. Mycket av det som sades har man hört förut, i synnerhet om man jobbar med hälsa, men det kom en och annat "aha"-upplevelse och sånt gillar jag skarpt! Visste du till exempel att man ska förvara linfröna i kylskåpet, att du bör ha grönsakerna i förslutna lådor och inte i grönsakslådorna längst ner i kylen så kan de hålla en månad eller att citron renar blodet? Det gjorde inte jag.

Här kommer några av hennes tips som jag gillade, vissa nya, vissa gamla. Men ändå bra!

* Analysera din tallrik, inte bara vad som låg på den utan kombinationen. Blir du trött innan maten? Efter maten? Uppsvälld? Vissa livsmedel kanske är helt okej att äta, men inte i kombination med annat. Vissa magar har till exempel svårt att tåla grönsaker och frukt i kombo, som när man äter vitkålssallad med ananas i. Då kan magen reagera helt crazy. Så analysera vilka livsmedel du ätit tillsammans och jobba utifrån det.

* Gröt är jättebra på morgonen, men havregryn blir tröttsamt i längden. Testa i stället hirsgröt, bovetegröt eller quinoaflinggröt.

* Det tar oss tre veckor att vänja oss vid en ny vana eller rutin. Försök till exempel dra ner på saltet genom att inte salta ägget på morgonen, ställa fram det till maten, salta vattnet innan du kokar potatisen osv. Seltin är bättre än vanligt salt, men vi lurar oss att vi kan ta dubbelt så mycket (vi vill ju ha samma sälta som om vi hade vanligt salt) och får samma hemska effekt. Vi äter ungefär 12 gram salt om dagen idag, vi borde dra ner till 6 enligt livsmedelsverket. Och egentligen behöver vi bara något gram om dagen... Håll ut i tre veckor, sedan kommer du att känna hur maten smakar mer och mer utan salt när du vant dig.

* Blir du ofta sötsugen? Motarbeta genom att äta syrad mat, som surkål och mjölksyrejästa grönsaker. De bygger immunförsvaret samtidigt som de minskar sötsuget.

Säg hej till din nya grötbas. Variation är nyckelt till ett långt och lyckligt äktenskap med din frukost. Lägg i frukt, bär, nötter, frön... Louise Hammarberg tycker att man ska byta ut mjölken som man har till gröten mot filmjölk eller naturell yoghurt och garanterar att det är jättegott. Jag håller mig lite skeptisk mot den punkten. Varm fil? Hm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar