måndag 26 oktober 2009

10 hälsomyter att skrota

Du kanske tycker att du har stenkoll på det mesta när det gäller vad som är hälsosamt och inte i kostens djungel. Men de flesta av oss har nog gått på någon av de vanligaste myterna. Salong K har sammanställt en lista som dödar gamla hälsomyter och reder ut hur det egentligen ligger till.

Ägg ger dig skyhöga kolesterolvärden
Ägg är inte så farliga som många tycks tro, skriver bt.dk. Visst stämmer det att äggulan är rik på kolesterol, men det påverkar inte blodet i så stor utsträckning som man tidigare trott. Den danska källan menar att det är gammal forskning som ligger bakom det felaktiga larmet.

Du bör dricka tre liter om dagen
Det är inte alls nödvändigt menar bt.dk och råder istället läsaren att dricka när törsten gör sig påmind. Att dricka mer än kroppen behöver kan faktiskt vara skadligt. (obs - tänk också på att du får i dig rätt mycket vätska genom maten du äter också, så där får du en hel del gratis)

Undvik socker - annars kan du bli beroende
En liten mängd socker om dagen är ingen fara, sötsaker kan absolut ha en beroendeframkallande effekt - men om du ser på socker som någonting förbjudet blir det ännu svårare att hålla fingrarna borta från kakburken, menar sajten.

Kaffe är vätskedrivande
Påstående är både sant och falskt menar bt.dk. För den ovane kaffedrickaren kan den bruna drycken verka vätskedrivande. Men för dig som är van vid några koppar om dagen gör intaget ingen skillnad för vätskebalansen enligt samma källa.

Kött suger upp fett när du steker det
Så länge det inte är någon panering inblandad i matlagningen kan du ha lite smör eller olja i pannan med gott samvete. Köttet får en mikroskopisk hinna av stekfettet, men suger inte upp det, skriver sajten och tipsar istället om att skära bort fettkanterna eller välja ett magrare kött om du är rädd för köttets fetthalt.

Du blir tjock av att äta sent på dagen
Bt.dk menar att det är en ren myt att mat nära sänggåendet gör oss tjockare än exempelvis en tidig middag eller lunchen. Det är kaloriintaget i stort och vad vi gör av energin som påverkar vikten, ingenting annat, skriver de.

Sportdrycker är bra när jag tränar
Om du är en elitidrottare ja! Enligt samma källa är de sötade energidryckerna endast lämpliga för personer som ska prestera någonting riktigt fysiskt krävande som varar längre än 30 minuter. Vanliga motionärer bör hålla sig till vatten, råder artikelförfattaren.

Ät inte rosa fläskkött
Så länge du har handlat ditt kött via trovärdiga kanaler sitter de få bakterier som kan finnas på köttets utsida, inte inuti det. Lite rosastekt fläskfilé är därför inte någon fara, lugnar bt.dk. Gravida kvinnor bör dock se upp med allt rött kött.

Att äta fettsnålt är sunt
Visst kan det vara klokt att spara in på fettet, särskilt det mättade fett som vi hittar i kött- och mejeriprodukter. Men fettsnål kost är inte alltid det bästa alternativet, många fettreducerade produkter innehåller istället sötningsmedel och socker samtidigt som mineraler och vitaminer försvunnit i jakten på att få bort överflödigt fett, varnar sajten.

Man kan aldrig få för mycket vitaminer
Jo, det kan man visst. Det kan till och med vara farligt att äta för stora doser av vitamin- och mineraltillskott, särskilt de fettlösliga vitaminerna som A- och D-vitamin, skriver bt.dk. Äter du tillskott är det viktigt att du håller dig inom ramarna för det rekommenderade dagliga intaget.

När du ser ett sånt här hjärtformat ägg förstår du att det inte kan vara farligt...

2 kommentarer:

  1. Hej Johanna,

    Tack för bra inlägg att använda på skrockfulla kollegor:)!

    Mailade dig precis angående ett nytt projekt inom utbildning på nätet som jag driver, www.minkurs.se som jag skulle vilja prata med dig om. Vore tacksam om du kunde höra av dig till mig på christoffer@minkurs.se.

    Tack på förhand,

    Christoffer
    www.minkurs.se

    SvaraRadera
  2. Jasså minsann, det där med fläskköttet var nyheter för mig! Coolt...

    SvaraRadera