torsdag 8 oktober 2009

Det viktiga vattnet

Vet du att du kan svettas ut upp till en liter i timmen om du tränar hårt? Självklart behöver du fylla på kroppen med annan vätsta, och experter menar att det trots allt är vattnet som är det självklara valet. I synnerhet om du tränar för att bli av med dina extrakilon, då är sportdrycken inte direkt din kompis. Vatten är däremot en förutsättning för att vår fettförbränning ska kunna funka optimalt och för att vi ska kunna bygga muskelmassa. Drick små klunkar både före, under och efter träningen för att låta kroppen fylla på med ny vätska.

Det finns många sätt att få i sig de 2-3 liter som experterna menar att vi bör få i oss varje dag. Cirka en liten kommer från maten - en köttbit innehåller cirka 70 procent vatten, grönsaker runt 60 procent och pasta 50 procent. Så tänkt att du behöver få i dig runt 1,5-2 liter i ren vätska, mer om du tränar. Risken med att överdosera och tvinga i sig alldeles för stora mängder vatten kan vara att du drabbas av saltbrist när du kissar ut alla viktiga salter och mineraler.

Sverige har faktiskt ett av världens renaste vatten, så det finns ingen anledning att hålla på och köpa dyra, omiljövänliga engångsflaskor. Fyll på med kranvatten i din mer tåliga vattenflaska i stället. Bra för dig, bra för miljön!
Källa: Metro.se

1 kommentar: