tisdag 20 oktober 2009

Nyupptäckt kärlek för havtorn

Har inte riktigt stött på ingrediensen havtorn tidigare, förutom i något smaksatt vatten. Men i Tyskland är det stort, stort, stort. Det dricks havtornssaft kall som varm, man bakar och lagar mat med havtorn, man använder det i spabehandlingar... Doftar väldigt speciellt men fräscht och smakar aningen surt men samtidigt fantastiskt gott. Ungefär som passionsfrukt med inte lika sött. Jag hoppas att Sverige kommer att upptäcka alla fördelar med bären och plocka in dem som en naturlig del av både kost och skönhet. Bären är fullpackade med C-vitamin och sägs lindra både hudsjukdomar och motverka onödigt åldrande.

Hett tips från mitt resesällskap Agneta var att blanda havtornssaft med varmt vatten, en dryck vi alla nog blev lite förälskade i.

Själv testade jag på en kroppspeeling med havtorn och havssalt och kan bara säga att huden både strålade och kändes ordentligt mjuk efteråt.

Bären växer alltså på buskar på platser där den kan få mycket sol och inte skuggas av andra växter. Därför trivs den bra i västra Europa nära kusten, där saltet från havet tar död på andra växter, och i halvöknar i Centralasien där annat har svårt att växa.
Vill du testa att handla delikatesser eller kosmetik med havtorn i, eller bara lära dig mer så kan du klicka in dig på Havtornsspecialisten.

2 kommentarer:

  1. havtorn är ju så himla vackert, finns inget annat med så vackert intensiv orange färg!

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig, utöver att det är gott och bra för huden så blir produkterna väldigt vackra. Skulle gärna odla havtorn om de klarade sig i vanliga trädgårdar.

    SvaraRadera