torsdag 3 september 2009

Tre steg till bästa snackset

Måste bara tipsa ännu en gång om en av mina absoluta favoritfrukter. Var och handlade till festen igår och kunde inte motstå att imupulsshoppa två stycken granatäpplen som låg där och lockade i fruktdisken. Svindyra, men det fick de vara värda. Ställde mig igår kväll och tog tag i projektet att rensa den, eller vad man nu kallar det, och det var verkligen en utdragen process - men när det var klart kunde jag och pojkvännen hugga in på en hel stor skål granatäpple, plus att jag sparade runt en deciliter att ha i filen imorse. Supergott! Ett tips tilll dig som aldrig rensat ett granatäpple tidigare är att banka på den runt om med en träslev innan du öppnar den (då lossnar kärnorna bättre), och att ta på dig ett förkläde eller ett klädesplagg du inte är rädd om, för det stänker något enormt.

I alla fall, tre steg till världens godaste kvällssnacks är alltså:
1. Ta ett granatäpple, banka på det med träsleven runt om
2. Skär upp det tvärsöver, bryt sedan loss lagom stora bitar som du rensar var för sig. Alla vita "hinnor" ska bort och de små fruktbitarna ska ut i en skål.
3. Njut som de är eller använd i filen till frukost, eller i en sallad för att pigga upp.

I Maten som botar så beskriver Per Ove Lind granatäpplet som "antioxidanternas kung med egen krona". Man har bland annat kommit fram till att granatäpplejuice minskar risken för åderförkalkning och rent granatäpple sänker förhöjt blodtryck, kan minska risken för prostatacancer och hjälper mot impotens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar