tisdag 1 september 2009

Bra med stess?

Det finns olika sorters stress där ute, den sorten som bryter ner oss och den som i lagom dos gör oss lite piggare och mer effektiva. Forskare i USA har nu också upptäckt att stess faktiskt kan hålla oss friska, tester har visat att stressdrabbade möss blev mer motståndskraftiga mot influensavirus och de tror att det kan gälla för människor också. Om du vill ta till vara på den positiva stressen så har Womens Health Magazine listat fem tips för att hitta balans:

För stressdagbok
Skriv ner när du känner dig stressad, och hur länge det varar. Värdera stresskänslan från ett till tio - när du har skrivit ner minst en femma två dagar i rad är det dags att försöka varva ner.

Utsätt dig för stressiga situationer
Mentala och fysiska utmaningar kan ge en dos av den positiva stressen. Ta chansen att testa något du är sugen på men inte har vågat tidigare - exempelvis bergsklättring, att gå en kurs i ett nytt språk, eller att ställa upp i en talangtävling.

Fokusera på dina framgångar
Balansera upp din negativa stress genom att inte bara ha en ”att göra”-lista, utan också skriva ner allt du har åstadkommit. Det signalerar till kroppen att det är okej att slappna av.

Våga lämna trygghetszonen
Positiv stress kan uppstå när du överraskar dig själv med en ny upplevelse. Det kan vara så enkla saker som att testa en ny maträtt med kryddor du inte smakat förut.

Svettas
Ett hårt träningspass frigör samma ämnen i kroppen som när du upplever positiv stress - och så fort du varvar ner och kliver in i duschen börjar kroppen läka igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar