onsdag 16 september 2009

Fiska dig frisk

Än är inte säsongen slut, du har fortfarande chans att dra upp årets första firre om du inte gjort det redan. Förutom att själva fisket är lugnande och stärkande så är ju själva fisken du får upp (om det nu nappar) hälsosam mat fullt med proteiner. Fet fisk som aborre, lax, makrull och ål innehåller dessutom massor av nyttiga fleromättade fettryror, A-vitamin och mängder D-vitamin. I Topphälsa skriver de om varför vi mår bra av att sitta en stund på en kluppa eller i en båt och stirra på ett metspö i en spegelblank sjö.

Lugnande vatten. Forskning visar att stressnivån minskar inom loppet av några sekunder när man befinner sig i naturen och gärna vid vattnet.
Utsikt och kontroll. En miljö som saknar uppenbara hot kan bidra till en snabb återhämtning om där finns utsikt och upplevelse av kontroll. Naturen stimulerar sinnesintryck som upplevs som trygga.
Känslomässig dialog. Därför kan vi också knyta av och "föra en känslomässig dialog" med naturen. Undermedvetet gör denna relation till naturen det möjligt att bearbeta känslor, intryck och minnen, reflektera över en situation och kunna gå stärkt ur motgångar.

Jag bangar aldrig en skön fisketur. Här en bild från i somras på Västkusten då jag var ute med min fiskefrälsta pappa och drog upp en näbbgädda. Släppte dock i stackaren igen, han var lite klen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar