torsdag 10 september 2009

Få koll på ämnesomsättningen

Din ämnesomsättning håller tyvärr inte samma mått genom dina årtionden. Du kan äta likadant men inse att din kropp reagerar olika beroende på om du är i 20, 30 eller kanske 40-årsåldern. Om kroppen och vikten bråkar kanske det beror på att du lever på ett sätt som bromsar in ämnesomsättningen, och inte gör tillräckligt av det som boostar den. Kolla in de här smarta tipsen!

Sänker ämnesomsättningen
Att sitta still - ju mindre du rör dig, desto mindre energi behöver kroppen göra av med.
Att banta - drar du ner på kalorierna kan din ämnesomsättning sakta in och lagra fett. Testa att dra ner 200-300 kalorier om dagen, det är lagom för att kroppen ska förbränna fett men fortfarande inte luras och tro att du svälter...
Att åldras - varje decennium sänks den med cirka en procent. Så man kan säga att varje år behöver du ungefär 10 kalorier färre per dag för att hålla samma vikt.

Ökar ämnesomsättningen
Att äta protein - protein hjälper till att bygga muskler, och ju mer muskler du har desto snabbare ämnesomsättning. Satsa på att få cirka 20-25 procent av dina kalorier från protein.
Att satsa på flera mindre måltider - när du äter ger du ämnesomsättningen något att göra, alltså bränna kalorier, så om du äter fyra eller fem mindre mål per dag ökar den mer än om du äter två större mål.
Konditionsträning - träning som får hjärtat att pumpa ökar din ämnesomsättning under tiden du tränar och även efteråt.
Styrketräning - bygger muskler, och muskler förbränner även om du bara sitter still. För varje halvkilo du går upp i muskelmassa bränner du cirka 50 kalorier extra per dag. Ett halvt kilo muskler bygger du på typ en månad om du styrketränar två till tre gånger i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar