tisdag 18 augusti 2009

Hungerskalan

Topphälsa skriver i senaste numret om hypnotisören Paul McKennas "supereffektiva självhypnosmetod" som ska förändra dina matvanor, och därmed din hälsa, för alltid. De har tagit fram en så kallad hungerskala, som används i metoden.
1. Svimfärdig
2. Utsvulten
3. Ganska hungrig
4. Småhungrig
5. Neutral
6. Lagom mätt
7. Mycket mätt
8. Proppmätt
9. Stinn
10. Illamående

Du kan till exempel testa att titta på den här bilden och fundera över var någonstans på skalan du står just nu? Tror bilden ökar på suget en aning, jag vet i alla fall att jag nog egentligen är en 5:a just nu (har inte ätit lunch än) men lätt blir till en 4:a när jag ser pannkakorna...



Det finns många sätt för kroppen och hjärnan att lura sig själv att tro att man är hungrigare än vad man är, när man egentligen bara är sugen. Därför tar Topphälsa också upp en övning för att bli av med sötsuget.

1. Tänk på något du verkligen brukar känna ett starkt sug efter. Gradera sugen på en skala mellan 1 och 10. Det här är viktigt, för om en stund ska vi ta reda på hur mycket det har minskat.

2. Trumma med två fingrar från ena handen cirka tio gånger under nyckelbenet medan du fortsätter att tänka på suget.

3. Trumma igen, nu under ögat tio gånger.

4. Trumma nu under nyckelbenet igen.

5. Lägg den andra handen framför dig och trumma på handryggen mellan ringfingret och lillfingret. Fortsätt att tänka på det du känner sug efter medan du fortsätter med följande steg.

* Slut ögonen och öppna dem.

* Håll huvudet stilla, fortsätt att trumma och titta ner till höger, sedan till vänster.

* Fortsätt att trumma och rulla med ögonen ett varv medsols och därefter ett varv motsols. Kom ihåg att hela tiden tänka på det du känner sug efter!

* Nynna nu de första raderna i "Ja må hon leva" högt.

* Räkna högt från 1 till 5.

* Nynna än en gång de första stroferna i "Ja må hon leva" högt.

6. Sluta och kontrollera vilken nivå, på en skala mellan 1 och 10, som suget ligger på nu. Om det ännu inte helt försvunnit, upprepa övningen tills det är borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar