måndag 29 juni 2009

Baka en löparkaka!

Ibland när det blir lite fel i planeringen så hamnar löprundan liksom lite inklämd mellan lunch och middag och kroppen har ont om energi för att orka runt. Då är mitt förslag att du testar en energikaka en stund innan, som preppar kroppen med allt den behöver inför passet. På IFORM.se finns till och med receptet på en renodlad "Löparkaka!"

Recept (ca 30 kakor)
50 pekannötter

150 g soltorkade fikon
125 g soltorkade aprikoser
80 g speltflingor
40 g kokosmjöl
50 g pumpakärnor
80 g fiberhavregryn
3 tsk nyponpulver
3 tsk finriven ingefära
60 g soltorkade tranbär
2 msk ljusa sesamfrön

Marinad
1,5 dl fast honung

1 dl creamy jordnötssmör
0,5 dl kokhett vatten

Så här gör du
Hacka pekannötter, fikon och aprikoser i små bitar. Knåda alla ingredienser (utom dem till marinaden). Värm honung och jordnötssmör i en stekpanna och häll vattnet över och låt marinaden koka upp. Vispa hastigt.
Häll marinaden över massan och blanda ordentligt. Klä en ugnsfast form (34 x 20 cm) med bakplåtspapper och bred ut massan. Grädda på nedersta falsen i 200 grader i 20 minuter. Skär ut massan i ca 30 kakor och ställ dem på högkant på en bakplåt. Grädda dem i 20 min i 150 grader.


Kakan är perfekt att äta 15-30 minuter innan passet eller att ta med som energi under tiden. Den är lättsmält, men packad med kolhydrater av bra kvalitet som som levererar bränsle både till hjärna och muskler. Sweet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar