fredag 12 juni 2009

Smarta tips för att överleva kontoret

Bästa tidningen Psychologies kommer med lite konkreta råd kring hur du bättar på arbetsdagen om du sitter i kontorsmiljö.
1. Skapa din egen plats
Alla som jobbar i en miljö med öppet kontorslandskap riskerar att drabbas av förlustkänslor av det personliga rummet. Markera ditt revir genom att sätta upp personliga bilder, det får dig att känna att området är ditt.
2. Tygla ilskan
Kollegor som pratar högljutt i telefonen, smaskar eller snorar är kanske inte det trevligaste att ha runt omkring sig. Men kom ihåg att det inte är själva kollegorna som irriterar dig utan effekten det har på din koncentration. Genom att öva upp din egen koncentrationsförmåga kan du stänga av det som stör mentalt och fortfarande vara vän med dina kollegor.
3. Gör dig av med alla klockor
Folk som jobbar med ett öga på klockan hela tiden är mer stressade och får mindre jobb gjort i slutändan. Sätt i stället ett alarm på 48 minuter (vilket är den optimala tiden för koncentration) och jobba stenhårt med en uppgift tills alarmet ringer och byt sen. Upplever du att du blir avbryten ofta, testa stora hörlurar. De får dina kollegor att fatta att de inte ska störa.
4. Hem i tid
Undersökningar från Microsoft visar att folk som jobbar i öppna kontorslandskap tenderar att jobba mer övertid eftersom man inte vill gå förrän alla andra går. Det är en vanlig typ av stress och hanteras bäst genom att ställa sig själv frågan "har jag jobbat effektivt under hela dagen?". Är svaret på frågan ja förtjänar du självklart att gå hem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar