torsdag 2 april 2009

Vässa äggkunskapen

Nästa vecka är det påsk, och då kommer vi att sätta i oss sjukt många ägg. Många äter lika många ägg över påsk som de normalt gör på ett par veckor vilket säger en del. Ägg är bra mat. De innehåller i stort sett alla näringsämnen vi behöver för att må bra (förutom vitamin C):
* proteinet bygger upp dina muskler och din kropp
* järnet är viktigt för blodets förmåga att transportera syre
* vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar
* vitamin D och kalcium ger starka tänder och skelett
* vitamin B2 (riboflavin) håller din hy fräsch och bidrar till kroppens immunförsvar
* vitamin E, selen, zink...

Energirika är de också, varje ägg ger dig cirka 80 kcal. Har kommit in i lite av en rutin att äta ett kokt ägg på morgonen nu när jag har lite mer tid på mig att förbereda frukosten, det hann jag aldrig tidigare. Och det ger faktiskt grymt bra energi, vilket i synnerhet märks de dagar jag går och tränar på förmiddagen. Ät mer ägg! På påsken är det ju dessutom en kul grej att måla dem, samlas gärna ett gäng vänner och gör det ihop så blir det ännu trevligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar