tisdag 14 april 2009

Dömer du andra?

Läste en tänkvärd artikel i Psychologies med namnet Stop judging yourself and others. Alla skulle nog vilja kunna säga "nej, jag är helt fördomsfull", men hur många är det som är ärliga då? Vi dömer andra för att vi helt enkelt har delar hos oss själva som vi inte är nöjda med, och den undermedvetna tanken som hittar fel hos andra gör att vi slipper tänka på vad som egentligen stör oss. Just avsnittet om att döma folk efter utseendet kändes intressant för mig, jag arbetar ju trots allt i en bransch där folk döms rätt hårt. Folk döms efter vad de har på sig, hur de sköter sin hy, vilken väska de bär... Nu säger jag inte att en märkesväska måste vara någonting positivt, den här psykologin funkar tvärtom också bland kretsar där du döms mer om du följer normen än om du är alternativ. Men i slutändan är utseendet det första vi lägger märke till hos en ny människa, frågan är bara hur vi ska klara av att lägga undan våra värderingar en sekund och i stället för att hitta fel hitta det som är vackert? Och hur vi när vi väl träffar någon vi anser vara attraktiv kan låta personen bara vara det, utan att tänka "hon försöker för hårt" eller "hon är säkert utseendefixerad". Här kommer några hjälpsamma tips på hur du bygger upp en mer accepterande attityd mot dig själv, och därmed mot andra:

* Om du har svårt att hitta något du gillar med ditt eget utseende, prata med en vän som du litar på och be henne peka ut några saker hon tycker är positiva.
* Ögonen är ofta något av det vackraste vi har, så där är ett bra ställe att börja. Se dig själv djupt i ögonen och säg till dig själv att de är vackra, så kan du få en knuff mot att börja hitta och acceptera vem du verkligen är.
* Titta på en bild av dig själv när du var yngre, och fokusera på det faktum att du såg underbar och strålande ut. Tänk om du hade förstått det då! Tänk också att om tjugo år så kommer du se tillbaka på bilder hur du såg ut idag och önska att du var mer stolt över din kropp och ditt utseende. Se dig själv i spegeln och tänk på hur starka dina ben är, att du är frisk och kan föra dig framåt.
* Ju mer accepterande vi är mot oss själva, och värderar vår insida på samma sätt som utsidan, desto mer accepterande blir vi mot andra människor. Genom att inse att vi alla är attraktiva på vårt eget sätt så kan vi sluta se ner på och döma oss sjävla och andra.

Källa: Psychologies

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar