onsdag 27 maj 2009

Snabba på din ämnesomsättning

BMR (Basic Metabolic Rate) handlar om hur mycket energi du förbränner utan att egentligen utföra någon aktivitet alls. Förbränningen ökar såklart när du tränar eller rör dig över huvud taget, men om du är trött (till exempel dagen efter att du sprungit Vår Ruset) så finns det smarta sätt att speeda på ämnesomsättningen utan att anstränga dig särskilt mycket alls.

Ät hett
Du som gillar kryddstark mat har ett naturligt övertag, eftersom starka kryddor som senap, chili och pepparrot kan öka på ämnesomsättningen. Enligt forskare vid Laval University i Canada så finns det en kemisk substans i jalapeñopeppar och cayennepeppar som hjälper kroppen att förbränna mer energi eftersom kryddorna utsöndrar edrenalin och höjer hjärtrytmen. En enda het måltid kan öka din ämnesomsättning med 25 procent och håller i sig upp till tre timmar efter du har ätit.

Ladda med frukost
Frukosten är nödvändig för att kickstarta din ämnesomsättning. När du hoppar över att äta på morgonen så blir kroppens naturliga reaktion att sänka ämnesomsättningen och lagra energi (det vill säga fett). Dessutom är risken mycket större att du småäter skräpmat framåt förmiddagen, som eftersom du har så låg ämnesomsättning just då, lagras som just fett...


Drick en kopp kaffe
Kaffe är mer än bara något som får dig att vakna på morgonen. Koffein får hjärtat att pumpa snabbare, vilket förbränner mer energi. En studie genomförd av den kanadensiska regeringen visar att soldater som drack kaffe tolv timmar innan de tränade kunde kämpa längre, hårdare och andades in mer syre (ju mer syre du andas in, desto mer energi förbrukar kroppen).

Vakta din skönhetssömn
Studier har visat att den som sover i genomsnitt nio timmar per natt har bättre ämnesomsättning än den som inte gör det. En trött kropp berövad av sömn utsöndrar hormonet kortisol, som sänker ämnesomsättningen och förvandlar energi till fett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar