måndag 25 maj 2009

Big No-No's inför ett lopp

Såhär dagen innan Vår Ruset så är det ju bra att börja förbereda sig inte bara mentalt utan även tänka på att käka rätt och förbereda kroppen. Känner mig trygg som ska på middag hos hälsofreaks-Ulrika ikväll, hon kommer säkert att bjuda på riktigt bra ladda-inför-loppet-mat. Tror inte jag ska ge mig ut och springa idag, vill inte riskera träningsvärk. Ska be Ulrika om tips på hur jag ska ladda med rätt kost imorgon och lite andra nyttigheter.

Men sen finns det ju ett helg gäng misstag man kan göra. Sajten
Sund.nu har listat några av de viktigaste sakerna du bör tänka på:
*Glöm inte att dricka ordentligt! Om du har för lite vätska i kroppen kommer det att försämra din prestationsförmånga rejält. Redan vid en vätskebrist på 2-5% av kroppsvikten så försämras din förmåga med 20 procent. Springer du ett långt lopp kan du förlora upp till 1-1, 5 liter i timmen! (Nu är ju Vår Ruset bara ett ganska kort lopp på fem kilometer, men det kan ändå vara bra att passa på att ta en slurk vid vätskekontrollerna.)
*Undvik alltför fiberrik mat innan tävling. Fibrerna kan nämligen ligga kvar länge i tarmen och suga upp vätska som du behöver under loppet.
* Att helt undvika kolhydrater innan loppet är ett stort misstag. Om kroppen inte kan hämta energi från kolhydraterna så måste den hämta den från fettet och proteinerna, och eftersom fett kräver mer syre för att förbränna måste du sänka farten. Dessutom tappar du koncentrationsförmågan om blodsockret sjunker.
* Undvik snabba kolhydrater precis innan loppet. Om blodsockret stiger för snabbt så frigörs insulin som gör att blodsockret sjunker snabbt efter ungefär 30 minuter, det vill säga rakt efter tävlingsstarten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar