fredag 22 maj 2009

Dalai Lamas 7 nycklar till kärlek

I Dalai Lamas nya bok "Kärlek" kan du hitta många kloka visdomsord. Han presenterar bland annat en modell för hur du förbättrar din förmåga till kärleksfulla relationer:
1. Tänk alltid som en vän. Det vill säga, ha en positiv inställning även mot dina ovänner.
2. Uppskatta vänlighet. Om du ger, så får du. Vänlighet föder vänlighet.
3. Återgälda handlingar. Öva på att hjälpa andra så som du själv har blivit hjälpt.
4. Lär dig älska. Oavsett fördomar och omständigheter.
5. Känn medkänsla. Rik eller fattig, frisk eller sjuk, ung eller gammal, sträva efter att vilja se andra lyckliga.
6. Engagera dig. Ta på dig ansvar för andras välbefinnande, inse att du kan förändra.
7. Hjälp utan egenintresse. Det högsta målen går ut på att genom fördomsfri kärlek och medkänsla bli mer innerlig och effektiv när det gäller att hjälpa andra, helt osjälviskt.
Källa: Topphälsa

Vad tycker du om Dalai Lamas tankar? Det känns som den väg alla egentligen skulle vilja gå, men som är rätt svår att uppnå. Försök börja med att pricka av en eller ett par punkter per månad. Du kan till exempel öva dig genom att engagera dig volontärarbeta för någon lokal förening, vara noga med att säga tack och visa hur mycket du uppskattar när någon gör något vänligt för dig, eller försöka plocka fram någonting positivt hos alla människor du träffar.

Punkt nummer 1 gillar jag skarpt, "tänk alltid som en vän". Lär dig att titta på barnen för inspiration, de är ofta mer fördomsfulla än oss vuxna och har enklare för att släppa in nya vänner i sitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar