fredag 13 november 2009

Trailskoguiden

Tillhör du dem som springer fortfarande fast det blivit mörkare, blötare och halare ute? Kanske mer terräng? Många gillar trail-löpning, och visst är det härligt, men det kräver lite mer av din utrustning än "vanlig" löpning gör, i synnerhet när det kommer till skorna. Därför kommer här en liten guide till trailskon.

Vad skiljer trailskor från vanliga skor?
* Plösen. Sitter ofta fast på insidan av skon för att förhindra jord, lera och lösa föremål från att komma in i skon.
* Yttersulan. Förstärkt och försedd med dubbar som ger bra grepp även på både mjuka och leriga underlag.
* Stenskydd. Många trailskor är försedda med ett flexibelt material, ett så kallat stenskydd, som skyddar mot vassa stenar och rötter.
* Tåskydd. Hårt material som skyddar den främsta delen av skon.
* Vattentät ovandel. Ovandelen omsluter foten och är i de flesta fall tillverkad av ett vattentätt material.

Hur tar jag reda på om mina löparskor är utslitna?
1. Tryck med fingret på mellansulan. Känns den spröd och ihoppressad så är det inget bra tecken.
2. Ställ dina löparskor på ett plant underlag så att du tydligt kan se om, och i så fall hur, de lutar. Lutar skorna inåt eller utåt kan det vara ett tecken på att yttersulan är nedsliten.
3. Har du nyligen haft skadebesvär kan det bero på att skorna börjar bli slitna. Mellansulan förlorar i regel sin dämpningsförmåga och hållbarhet tidigare än yttersulan. Låt dig därför inte luras av hur yttersulan ser ut, det säger inte allt om skornas tillstånd i övrigt.

Vad ska jag tänka på i samband med skoköpet?
* Eftersom fötterna sväller och blir större under dagen är det bättre att besöka skobutiken på eftermiddagen än på förmiddagen.
* Ta med ett par gamla löparstrumpor och visa för personalen i butiken.
* Prova skorna med samma strumpor som du använder när du löptränar.
* Fötterna kan vara olika stora. Låt den större foten bestämma skostorleken. Framme i tådelen bör det finnas en centimeters extra utrymme. Ovandelen på skon är också viktig för passformen.

Räcker det med ett par trailskor?
Om ekonomin tillåter är det bra att ha två par skor att växla mellan. Trailskor går att anbvända på olika underlag, men är överlag tyngre än vanliga löparskor. Därför kan det vara bra att växla skor både för löparkänslan och för att man förlänger livslängden på båda skorna. Springer du varje dag kan det vara bra att investera i flera par skor så att man alltid har ett par torra skor att sätta på sig. Har du hittat din favoritsko kan det vara bra att köpa fler exemplar eftersom många modeller försvinner från marknaden efter en säsong.

Hur torkar jag skorna?
Efter att du tvättat skorna (aldrig i tvättmaskin, blöt en trasa och gnugga med) eller att du sprungit i regn och slask bör du undvika att ställa dina våta skor nära ett element eller i solen för att torka. En sådan behandling leder till att skorna krymper. Stoppa i stället tidningspapper i skorna coh låt de självtorka i rumstemperatur. Inte heller bör du kasta in dina skor i ett ouppvärmt garage eller utanför huset i kallt väder. Kyla gör mellansulan hårdare och försämrar stötdämpningen. Vårdar du dina skor på rätt sätt så behåller de sin kvalitet och håller längre.
Källa: Runners world

Mitt senaste tillskott bland löparskorna, trailmodellen Supernova Riot från adidas.

Min värsta skosynd var när jag för typ åtta år sedan körde ett par sneakers i tvättmaskinen och till och med torktumlaren... Behöver jag säga att jag aldrig kunde använda dem mer? De kom ut knöliga och alldeles för små. Hm, inte mitt smartaste beslut. Men det var ett par slit-och-släng-skor som jag mest hade på landet, så behövde inte gråta för många tårar. Vilken är din värsta skosynd? Har du misshandlat dina träningsskor någon gång eller gjort någon riktigt minnesvärd miss i samband med inköp eller nåt? Berätta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar