måndag 11 januari 2010

Sjuk strålnings-forskning

Jag brukar tycka att det är ganska underhållande att läsa forskningsrapporter kring hälsa, oavsett om jag tror på dem eller inte kan jag i alla fall få ut ett gott skratt av alla galenskaper. Men av studien som Expressen.se skriver om idag får man bara dålig smak i munnen.

Tydligen har ett gäng forskare trott sig komma på att mobilstrålning (som för övrigt pekats ut som en stor bov i hälsosammanhang under flera år nu) kan hjälpa mot att utveckla Alzheimers sjukdom. Ett gäng möss som tidigare programmerats med alzheimer-genen utsattes för två timmars elektromagnetisk strålning, lik den du får av mobiltelefonen, varje dag under sju till nio månader. Enligt forskarna hade mössen efteråt bättre minne än man förväntat sig, och nu hyllar man strålningen.

Jag är rejält skeptisk. Inte bara för att mot studien i sig, men även om resultatet skulle visa sig stämma på människor med samma gen, så måste man fundera på följande:
1. Ska människor i riskgruppen för att få Alzheimer då lägga två timmar av sin vardag varje dag på att prata i mobilen bara för att?
2. Är strålningens alla andra negativa effekter värda en eventuell minskning av chansen att utveckla Alzheimer?

Vad tror du själv om studien? Banbrytande upptäckt eller onödig strålning av råttor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar