tisdag 5 januari 2010

Smått och nyttigt för rasten

Jag har nog tjajat om det tidigare, men det är värt att säga igen. Det är inte bara barn och ungdomar som mår bra av att ta en kort paus i arbetsdagen för att få lite frisk luft, eller kanske chansen att ladda med ett bra mellanmål. Tycker generellt att vi vuxna är rätt sopiga på planerade mellanmål, på sin höjd blir det ett äpple från fruktskålen eller en risifrutti från 7 Eleven. Så här har ni fyra av mina favoriter som är både mättande och nyttiga för att hålla energin på topp under arbetsdagen:

Keso med bär
Blanda valfria bär med keso. Frysta bär tinar du i micron så går det snabbt, färska bär kan du mosa innan om du vill.
Rostade nötter
Rosta till exempel valnötter och cashewnötter i ugn i 200 grader i 2-4 minuter. Rör om lite och rosta ytterligare 2-4 minuter. Nyttigast blir det om du skippar saltet, och tänk på att en halv näve är fullt tillräckligt.
Fruktsallad
Roligare än bara en enskild frukt. Välj efter säsong så varierar du smaklökarna. Pressa lite lime över, det ger både bra hållbarhet och piggar upp smaken. Om du vill kan du strö lite kokosflingor över.
Fruktsmoothie
Gott och hälsosamt snack som du fixar genom att mixa naturell yoghurt med säsongens frukt eller bär. Variera smaken genom att tillsätta till exempel lite kanel eller kardemumma ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar