måndag 12 april 2010

Vad vet du om maten?

Fick ett pressutskick från Konsumentföreningen nu på morgonen. Man har gjort en intressant undersökning där 1020 svenskar har fått ta ställning till 25 påståenden om mat - och genom den kan vi se ungefär hur kunniga vi egentligen är kring det vi äter. Tyvärr finns det en hel del förvirring kring våra livsmedel idag och många myter rotar sig tydligen djupare än vad man tror. Här är lite av statistiken som kom fram i undersökningen:

* 65 % tror att matens miljöpåverkan kommer från transporterna. I ett livscykelperspektiv är det dock råvaroproduktionen som står för den största delen av produktens totala miljöpåverkan.

* 90 % tror att det finns genmodifierade livsmedel i EU, men de största kedjorna har valt att inte ha dessa produkter i sitt sortiment.

* 80 % tror att det är vanligt med industriella transfetter, men kritiken har gjort att de i stort sett försvunnit på livsmedelsmarknaden. Livsmedelsverkets stickprov har visat att de finns i ytterst få produkter, då främst i importerade kex och kakor.

* 35 % tror inte att mineralsalt är nyttigare än vanligt salt, vilket det ju är. Natriumkloriden i saltet kan ge upphov till högt blodtryck, hjärtinfarkt, hjärtsvikt osv, och just mineralsalt innehåller mindre mängd natrium än vanligt salt.

* 22 % tror fortfarande att man kan få kramp av att bada efter maten. En av de mest omtalade myterna när man var liten... Den här myten hänger kvar från 1800-talet och är alltså totalt falsk.

* 73 % tror inte att mjölk är fritt från tillsatser. Personligen tycker jag det är lite otydligt yttryckt eftersom man kanske tänker på vitaminberikning som en tillsats, vilken tydligen räknas som en ingrediens. Mjölk är alltså enligt Konsumentföreningen fri från tillsatser.

* 72 % tror att lingonsylttillverkarna tillsätter äppelmos i lingonsylten för att dryga ut och göra produkten billigare att tillverka. Myten hänger kvar sedan många år tillbaka när man upptäckte detta, men så gör man alltså inte längre idag.

* Bara 29 % visste att bruna höns värper bruna ägg. Ha ha, den är ju rätt logisk.

* 68 % tror att ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad. Fel! Mörk choklad ger dig visserligen magnesium, järn och antioxidanter, men inte färre kalorier.

* 61 % tror att importerat kött får märkas "svenskt kött" om det mals eller packas i Sverige. Det är alltså helt fel.

Klassisk svensk lingonsylt - nu utan äppelmos! Vad tycker du själv om påståendena? Något du blev förvånad över?

4 kommentarer:

  1. Det var väl transfetterna som jag blev positivt överraskad av att de minskat, yay :)

    SvaraRadera
  2. Ja, jag trodde absolut att ljus choklad innehöll fler kalorier än mörk. MYCKET goda nyheter för mig som bara gillar ljus. Eller, nej förresten, den blev ju inte mindre onyttig för det. Mycket DÅLIGA nyheter för alla som gillar mörk snarare :).

    SvaraRadera
  3. För egen del var jag nog mest förvånad över E-numren, som var en undersökningsfråga jag inte tog upp här. Det har ju varit en hel del snack och varningen om E-nummer och hur dåligt det är i halvfabrikat osv, så jag vet att i alla fall jag letar E-nummer på produkter i butiken titt som tätt. 40 % visste tydligen inte (inklusive jag själv) att alla livsmedelstillsatser med E-nummer är godkända från EU. Det betyder ju inte att E-nummer är bra, men kanske lite mindre hemskt än man trott. Annars skulle de väl inte godkänt den?

    Du som är intresserad kan hitta hela rapporten på https://www.pirab.se/FTP/Kund16247/KundOrder779132/Rapport_KfS_april2010_Maten%20vi%20%E4ter_Gamla%20och%20nya%20matmyter.pdf

    SvaraRadera
  4. Vad kul att myterna uppmärksammas. Förhoppningarna är att vi ska kunna sprida informationen så att vi alla slipper oroa oss så mycket när vi springer omkring i mataffären. Tryckfelsnisse var framme en gång så jag har uppdaterat rapporten som du kan hitta på vår hemsida http://www.konsumentforeningenstockholm.se/

    SvaraRadera