torsdag 8 april 2010

Pressfrukost på apoteket

Morgonens pressfrukost hölls på apotek Svanen på Kungsgatan, där man presenterade sin "största hälsosatsning hittills", nämligen apotekets Hälsokoll. Hälsokollen är ett test du gör för att få reda på dina värden och din hjärt- och lungstatus, ett bra sätt att veta om det är läge att göra några livsstilsförändringar.

Det funkar så att du fyller i ett antal frågor hemma på datorn, vilket bara de kan ge en aha-upplevelse om du är ärlig. Och det ska du vara - den enda du lurar annars är dig själv. Du bokar en tid på ett apotek (från och med måndag finns 40 apotek runt om i landet som utför hälsokollen) och får sitta ner med en specialutbildad farmaceut som tar ditt blodtryck, kolesterolvärde och midjemått. Tillsammans med de frågor du svarat på går ni igenom resultat, motivation och möjligheter för hur du ska gå vidare.

Själva Hälskollen kostar 250 kronor, är tillgänglig för alla över 18 år och som aldrig tidigare haft hjärt- och kärlproblem. Eftersom problemen till viss del är ärftliga är det extra viktigt att du går iväg om du vet att din familj haft en historia av sjukdomar inom de här områdena. Även jättebra för dig som gått upp i vikt på sista tiden eller kanske vet att du rör dig för lite. Och kom ihåg att kroppsformen inte spelar någon roll, det går att vara "fetsmal" och bära på alldeles för höga kolesterolhalter även om du är slank.

Slutligen kan du guidas i apotekets "Hälsolabbet", det verktyg på nätet som ger dig coaching att komma igång och där du kan sätta upp personliga mål. Det finns också en funktion där du kan utmana en vän så ni tävlar mot varandra, oavsett om det handlar om att du vill äta långsammare och hon sova mer. Kolla in!

Det bjöds på härlig hälsosam frukost i amuse-bouche-storlek. Fint!

Ebba Blitz var moderator (hon verkar ha hittat sin nisch) och det delades ut kloka råd från livsstilsforskaren och experten Mai-Lis Hellénius som jag intervjuat tidigare.

Goodiebagen som fick följa med hem innehöll bland annat ett måttband, en avslappningsskiva med Mindfulness och boken Var dags hälsa skriven av Åsa och Mats Ottosson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar