lördag 3 april 2010

Bröd från Labans kvarn

En av Gotlands främsta företagare heter Laban och driver "Labans kvarn - godaste brödet på Gotland". Är nog beredd att hålla med i deras slogan, för det är himla gott. Allt mjöl mals ute i en gammal kvarn på Faludden sedan 20 år tillbaka, och säljs sedan på diverse ställen i landet - och på ön såklart.

Idag har jag varit inne i Labans lanthandel i Hemse, förundrats över den charmiga lantinredningen som andades 50-tal i allt från fikahörnans lektyr till hårda karameller på glasburk, och fascinerats av otaliga mjölsorter och naturligtvis - allt bröd! Laban himself bjöd oss på nybakad frasvåffla med strösocker, naturligtvis gjort på grovt mjöl så som de flesta av Labans produkter. Det är det jag gillar med konceptet, allt är ekologiskt och det mesta är dessutom baserat på dinkel, vilket ger både bättre smak, tuggmotstånd och näring än malt vetemjöl.

Personligen älskar jag vart brödtrenden har tagit oss de senaste året - med fullkorn och surdeg och fibrer och allt vad det är. Det känns genuint och hembakt - i synnerhet när man köper brödet av bagaren själv...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar