fredag 19 mars 2010

Heja på ämnesomsättningen

Ibland vill man kanske sätta lite extra fart på förbränningen utan att stå timmar på gymmet och träna. Knepet här är att krydda det du stoppar i dig lite extra, något som även får fart på matsmältningen och kan boosta dig även på hälsofronten eftersom många kryddor har läkande egenskaper. Så vad ska du satsa på? Topphälsa har gjort en fin lista:

Chili! Eldiga chilisorter (i synnerhet de med stark färg) innehåller ämnet capsaicin som får fart på din ämnesomsättning samtidigt som antioxidanterna stärker immunförsvaret.

Vitlök! Allicinet som finns i vitlöken är bakteriedödande, kan hjälpa till att sänka ditt kolesterol och motverka tumörer.

Ingefära! Precis som chilin värmer ingefäran upp oss under frusna dagar, och den motverkar även inflammationer, blodförtunning och åksjuka.

Svartpeppar! Ämnet piperin hjälper dig att ta upp näringsämnen på rätt sätt. Satsa på en pepparkvart så att du får upp aromerna på bästa sätt.

Pepparrot! En klassiker som funkar till en stor variation av mat, super om du lider av högt blodtryck, dålig matsmältning eller bara vill boosta immunförsvaret.

Tips! Jag brukar käka pepparrot på sommaren tillsammans med nyfångad gädda eller abborre. Grymt att kombinera med fisk över huvud taget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar