måndag 22 mars 2010

Billig supermat, ja tack

Jag som är vegetarian kan bli irriterad på att grönsaker och frukt är så pass dyra som de är i affären, i synnerhet sån mat som räknas som hälsosam "superfood" gör gärna hål i plånboken... Hur dyrt är det inte med ekologiskt odlad lax till exempel? Därför har jag gjort en liten lista på smarta alternativ till supermaten som kan vara perfekt såhär dagarna innan löning.

* Byt blåbär mot röda druvor - du får i dig samma antioxidanter men får mer volym för pengarna. När du kan plocka björnbär direkt från buskarna längre fram i sommar är detta också ett perfekt alternativ.

* Byt granatäpple mot apelsiner - du får i dig mängder av C-vitamin, och apelsinen hjälper även till att sänka kolesterolet och blodtrycket.

* Byt en smoothie mot te - inte samma vitaminkick kanske, men en kopp grönt (och även svarta teer) innehåller antioxidanten polyfenol som också hittas i frukt, men är ett bra mycket billigare alternativ än en färdig smoothie. Komplettera gärna med en färsk frukt vid sidan om.

* Byt lax mot makrill - fisk rik på omega-3-fetter hjälper dig att hålla hjärtat vid god hälsa, och makrill är bra mycket billigare än lax - och dessutom kan det vara ett mer miljövänligt val med tanke på hur en stor del av laxfisket och uppfödningen ser ut idag.

* Byt vetegräs mot broccoli - klorofyll och magnesium finns egentligen i alla gröna grönsaker, men med hjälp av broccolin får du även i dig mer vitaminer och mineraler samtidigt. Släng i en bit när du gör egen juice hemma för en riktig hälsoboost.

* Byt supermüsli mot havregrynsgröt - dyr hälsomüsli kanske är jättegott, men mitt tips om du inte vill göra egen (vilket fortfarande blir rätt dyrt) är att variera med lite klassisk havregrynsgröt, som du kan pimpa med russin, nötter och frön.

Har du några egna sparknep så dela gärna med dig!

1 kommentar:

  1. Omm an äter fisk, så är sill riktig supermat! istället för blåbär hade jag nog inte tagit vindruvor som innehåller så mycket socker och så mycket mindre antioxidanter, utan kanske kört svenska bär som är billigare i frysdisken/sånt som mamma och mormor kanske har i mängder i frysen som t ex svarta och röda vinbär. :) Eller torkade plommon, som också smäller sjukt hlögt på ORAC-listan!

    Nypon är annan c-vitaminrik supermat, ingefära, vitlök, kanel och gurkmeja är billigt ochb har mycket power i sig. Honung istället för socker i smoothies osv, vanlig kakao är otroligt antioxidant och sjukt billigt (där får du ju bra med magnesium också). :)

    SvaraRadera