fredag 12 februari 2010

Kärleken sitter i hjärnan

Alla som varit förälskade vet hur hjärtat börjar dunka snabbare. Men trots att det känns som att kärleken sitter i hjärtat så är det faktiskt vår hjärna som styr våra känslor, fick jag veta i ett pressmeddelande från Hjärnfonden idag. Det förklarar varför vi beter oss så konstigt när vi är kära...

Ett exempel på när hjärnan handlar mot sitt förnuft är vid stark passion och lidelsefull kärlek. Då blir det fart på hjärtat, och samtidigt lokalbedövas hjärnan. Belöningsområden i hjärnan får så kraftiga kickar av dopamin att både uppmärksamhet, tankar och handlingar ofelbart styrs mot ett visst mål.

När vi är kära loggar hjärnans förståndsfunktion ut. I stället kopplar vi på delar av hjärnans belönings- och lustcentra. Det gör så att vi ofta känner oss på ett speciellt sätt när vi är förälskade och kan göra rätt så knäppa saker. Efter några månader när passionen övergår till mer normal kärlek byts dopaminet i hjärnan ut mot ett annat hormon som ger oss en stabil kärlek med lugn och ro och mys, det så kallade oxytocinet. Och det är precis det vi behöver tillskott av då och då för att lättare behålla kärleken, till exempel genom smekningar och kramar. Då får hjärnan en riktig oxytocin-dusch.

Har du ingen att hångla med på söndag så kan du lika gärna satsa på en chokladkaka. Den kan få dig att känna dig på samma sätt som när du är kär - glad och pirrig - den utsöndrar nämligen samma typer av endorfiner i hjärnan. Smart smart.

Gillar du Alla hjärtans dag? Ska du göra något speciellt på söndag?

4 kommentarer:

 1. Hahaha, det lär bli MYCKET choklad på söndag för min del då :). Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Kul att jag hittade in här!

  SvaraRadera
 3. Jag ska åka skridskor i Kungsan.

  SvaraRadera
 4. Soffan - jag kör på kärlek OCH choklad, tror kombinationen funkar bra den också...

  Caroline - tycker också det var kul att du hittade hit! Hoppas du dyker in fler gånger.

  Anonym - låter riktigt romantiskt... Varm choklad efteråt kanske?

  SvaraRadera