fredag 25 december 2009

Lagom är bäst, fett eller inte

På självaste julafton då medelsvenssons överallt frossade i Janssons frestelse, julskinka och alladinaskar så presenterades en studie i DN. En stor studie - 90 000 deltagare från Nederländerna, Storbritannien, Italien, Tyskland och Danmark har under tio års tid ätit riktigt fet kost respektive inte så fet kost, för att undersöka hur pass kopplad själva fettmängden är till övervikt. Slutsatsen? Man fann inget som helst samband mellan andelen fett i maten och huruvida deltagarna gick upp i vikt eller inte. Inte heller mängden fleromättat/mättat fett verkade spela någon roll. "Två generationer svenskar har fått fel kostrekommendationer och har jagat fett i onödan", menar Göran Berglund, en känd svensk forskare inom området.

Det finns alltid frågor att ställa sig kring studier av det här slaget, men slutsatsen verkar ju tala sitt tydliga språk. Därmed säger jag inte att det är fritt fram att frossa i fett varje dag, lagom är bäst i alla former - men hysterin att hålla sig ifrån smör och grädde fullständigt kanske dämpas hos oroliga tonåringar och bantande mammor. Vill du starta året med nya hälsosamma tag så finns inget bättre sätt än att satsa på fysisk aktivitet, äta mindre portioner och spara sötsakerna till lördagen. Det är i alla fall min plan.

Hur kickstartar du själv ditt 2010 i hälsans tecken?

2 kommentarer:

  1. Jag ska börja träna regelbundet på gym, efter en lat höst. Bara jag blir av med en efterhängsen förkylning.

    SvaraRadera
  2. Kul att komma igång igen - grattis till ett skönt beslut! En lätt förkylning är faktiskt inte en sån stor hälsofara som många tror. Har du feber eller ont i halsen så är det naturligtvis klokt att hålla sig hemma, men är du bara lite snuvig så funkar enklare motionsformer som promenader perfekt!

    SvaraRadera