fredag 25 december 2009

Därför blir du glad av träning

Du har säkert hört det många gånger, om endorfinerna som gör att du blir glad av fysisk aktivitet. I senaste numret av Cosmopolitan skriver jag bland annat en artikel om hur du kan träna dig ur olika kriser i livet, och förklarar även vad det är som händer i kroppen som gör att du blir så peppad. Så här ligger det till gott folk:

På 70-talet upptäckte forskare att vår hjärna innehåller speciella celler som kallas receptorer, som blir stimulerade av opiumliknande ämnen som morfin. Sedan upptäckte de att kroppen själv kan producera ett morfin, så kallade endorfiner. När vi tränar så aktiveras tunna nervtrådar som går från muskeln till det centrala nervsystemet. Då frisätts endorfiner i hjärnan som både sänker blodtrycket och ger dig lyckokänslor. Personer som tränar mycket upplever ofta en abstinens när de inte är fysiskt aktiva, just för att de är kemiskt beroende av endorfiner.

Det viktiga är inte hur många bollar du missar, det viktiga är att du har roligt medan du slår i nät. (Att springa mycket över spelplanen är en bonus...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar