onsdag 16 december 2009

Ingen jul utan fikon

Har en tradition att göra eget julgodis bestående av nötter, mandlar, russin, mörk och ljus blockchoklad och ja, fikon. Just fikonen är en rätt stor jultradition för många, en liten delikatess (med tanke på priset om de ska vara ekologiska) att ställa fram i kontrast mot all choklad och andra onyttigheter. Och de som blir över av paketet när julen är över funkar utmärkt att hacka i mindre bitar och lägga i filen på morgonen.


I Argentina kunde hotellgästerna plocka fikon direkt från träden i trädgården, och slå sig ner på en bänk och vila sig lite i skuggan av alla frukter. Borde ha smugglat med mig några klasar så hade jag sluppit handla igår.

Torkad frukt i allmänhet är ju ett perfekt alternativ till godis när du vill ha lite sötma men ändå få i dig mineraler och vitaminer. Just fikonen har ett relativt lågt kaloriinnehåll samtidigt som de är rika på fibrer som är bra för matsmältningen. Och en färsk amerikansk studie visar faktiskt att de torkade fikonen är en av de bästa källorna till antioxidanter du kan hitta - ännu en anledning att köpa hem dem i jul!

Johannas chokladgodis
Grovhackad mandel
Grovhhackade hasselnötter
Russin
Fikon skurna i bitar
Mörk blockchoklad
Ljus blockchoklad

Hacka mandel och nötter i rätt stora bitar, skär fikonen i mindre bitar och blanda allt i en skål tillsammans med russinen. Smält chokladen i vattenbad och blanda ner i skålen, rör om och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Ställ ut i kylan eller i kylen för att stelna och lägg dem sedan i en fin burk. Du bestämmer själv hur mycket du ska ha av varje ingrediens, och kan byta ut och lägga till sånt du gillar. Hur tjock smeten ska vara bestämmer du själv, huvudsaken är att allt är täckt i choklad så det stelnar ihop till godisbitar. Happy baking!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar