Maten på IKEA brukar ju inte vara någon höjdare för mig som är halvvegetarian och inte äter kött eller kyckling. Men sist jag var där testade jag en kikärtsgryta som faktiskt var helt ok. Såg fram emot att beställa den, men nu har den tydligen tagits bort från menyn. Det var säkert bara jag som tyckte om den. Min syster hade varnat mig för den nya vegetariska tortillan, så det fick bli gravad lax. Försöker äta lax några gånger i veckan, både gott och otroligt nyttigt.
I "Maten som botar" av Per Ove Lind förklarar han att laxen inte bara innehåller det nyttiga fiskfettet omega-3 (som de flesta säkert vet om) utan även en mycket stark antioxidant, astaxanin. Det är det ämnet som ger laxen den ljusröda färgen och bidrar till laxens hjärtskyddande effekt. Han skriver dessutom att tillagningssättet spelar roll för nyttigheten och att alltför stark upphettning gör att fiskfettet härsknar. "Skonsammast är att inte alls använda värme vid tillagningen, till exempel genom att grava laxen." Se där så nyttig man är!
Nu ska jag gå och laga tacos, någon måtta får det vara på nyttigheterna på en lördag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar